Då den europeiska fotbollen blir alltmer lukrativ, krävs det en rejäl dos inkompetens eller misskötsel för att föra en titelvinnande klubb till relegering. Även Manchester Uniteds tuffa period sedan Alex Ferguson avgick har resulterat i en sämsta placering på sjunde plats, vilket kanske inte är någon större katastrof i det stora hela. Det finns lag som verkligen har rätt att gnälla över saknaden av sina glansdagar, lag som har rasat genom divisionerna efter att ha upplevt stora framgångar. Dessa lag är bevis på att en ärofylld historia inte betyder så mycket i nuet.
Från europeiska titlar till Championship
Detta avsnitt borde börja med en varning om att inget lag har rätt till av vara i den högsta divisionen. Championship har varit ett slutstopp för många jojo-lag under åren, där Ipswich Town verkar vara för evigt fast i mitten. Det nuvarande utbudet av lag i Championship innehåller ett antal kända namn. Leeds United, Nottingham Forest och Aston Villa har alla en rik historia, men dessa lag har inte lyckats med så mycket på den senaste tiden.
Det går inte att förneka att det stöd som Leeds har lyckats hålla kvar efter relegeringen från Premier League 2004 är imponerande, i kvantitet och kvalitet. Det har dock inte hjälpt dem att komma tillbaka. Dessa fans har bevittnat League One, spenderat ena veckan på Elland Road med 40 000 platser och nästa på Hartlepools Victoria Park med 8 000 platser.
Det berömvärda stödet till Leeds är bara ytterligare ett bevis på hur illa klubben har skötts. En arena som tar in så stora intäkter borde kunna flyttas upp direkt från tredjedivisionen, men klubben fortsätter trots detta att vara fast i League One i tre säsonger. Klubben hamnade under förvaltarskap 2007 och det var kulmen av ett oansvarigt ledarskap, medans Massimo Cellinos galna hantering av klubben mellan 2014 och 2017 involverade att anställa Dave Hockaday, en manager som precis hade misslyckats med Forest Green i femtedivisionen.
Leeds har helt klart haft sin beskärda del av dåliga ägare. Den karman kan dock ha gett klubben managern Marcelo Bielsa. Att anställa tränaren som inspirerade Pep Guardiola är ingen dålig bedrift för en klubb i andradivisionen, och ett tecken på vilken dragningskraft Leeds fortfarande har. Bielsas stil har fört tillbaka de gamla goda tiderna. De är dock inte i närheten av tiden då klubben nåde Europacup-finalen 1975, men ge Bielsa lite tid. Leeds är andrahandsfavoriter till att vinna Championship till oddsen 5.25, de är äntligen på väg i rätt riktning.
Aston Villa och Nottingham Forest rör sig däremot inte så mycket uppåt. Villas fans håller på att tröttna på Bielsas motsats, Steve Bruce. Forest har anammat Wolves policy om att kontraktera portugisiska spelare, men ingen av dessa spelare är någon Ruben Neves. Av de engelska klubbar som har vunnit en europeisk turnering, är det bara fyra stycken som inte spelar i den högsta divisionen. Villa och Forest har båda vunnit Europacupen och Bobby Robsons legendariska Ipswich Town tog sig hela vägen fram till en titel i UEFA Cupen. Leeds har vunnit Inter-Cities Fairs Cup, vilket låter som något hämtat ur spelet Pro Evolution Soccer.
De fans som har levt tillräckligt länge för att komma ihåg dessa triumfer kommer att känna sig lite illa till mods i andradivisionen, samtidigt som yngre fans bara känner till medelmåttighet. Dessa sovande jättar är i många avseenden bland Englands största klubbar, men köp inte pratet om att de förtjänar att vara i Premier League bara för att de har en större arena än Bournemouth. Det verkar som att Leeds äntligen kommer att kunna avsluta diskussionen om Premier League är en bättre liga med de traditionella stora klubbarna; oavsett om du håller med om detta eller inte, ser det ut som att Bielsas lags jakt på uppflyttning är ostoppbar.
Serie A's renässansmän
Serie A säsongen 2018 känns som en comeback turné för fans som växte upp med att titta på italiensk fotboll under 90-talet och det tidiga 2000-talet. I år spelar de alla sina hits! Inter och AC Milan verkar faktiskt försöka bli bra igen, samtidigt som Parmas återkomst gör fotbollsromantikerna alldeles tårögda. Parmas storhetstid gick hand i hand med denna era, ett tidsintervall av ojämförbar framgång för Parma som vann åtta troféer.
Leeds fans kan sympatisera med Parmas svåra situation då den italienska klubben låg i förvaltning mellan 2004 och 2007. Tyngden av deras finansiella bekymmer såg till slut till att Parma relegerades 2008, men Francisco Guidolin ( känd bland Swansea Citys supportrar) förde upp dem direkt igen. Det värsta verkade nu ligga bakom Parma, men den riktiga mardrömmen väntade runt hörnet. Konkursen 2015 tvingande Parma att börja om i fjärdedivisionen.
Men som fågeln Fenix som reser sig från askan, har Parma tagit sig hela vägen tillbaka till Serie A. Klubben har inte längre lika kända spelare som fick fansen att älska laget, men namnet Parma väcker fortfarante varma känslor. Laget som 1999 vann UEFA Cupen hade ett par otroliga spelare: Gigi Buffon, Fabio Cannavaro, Lilian Thuram och Hernan Crespo använde alla Parma som en språngbräda på väg till att bli spelare av den yttersta världsklassen. Dagens stjärnor i Parma heter Bruno Alves och Gervinho. Det är nya tider för Parma och bara Frosinone har högre odds för att sluta inom topp fyra i Serie A. Fans av Parma och Football Italia bryr sig dock inte. Efter ett par år i helvetet, är det en otrolig bedrift att denna älskade klubb återigen är tillbaka i den högsta divisionen.
Deportivos nedgång
Deportivo de La Coruna räknas kanske inte till fotbollens giganter, men deras förändring under de två senaste årtionden från en klubb som var uppe och störde i toppen till att bli Spaniens motsvarighet till West Bromwich Albion, har varit lika hjärtskärande som det låter. Ett par månader i Spanien på tjugohundratalet hörde till Deportivo då laget från Galicien tog sin första ligatitel under säsongen 1999/00. Under denna säsong relegerades Sevilla, Real Betis och Atletico Madrid till andradivisionen, det var även den första av fem säsonger då Barcelona inte tog någon ligatitel. Om inte annat så är det en påminnelse om hur länge sedan 2000 var.
Roy Makaay och Diego Tristan prickade formen på väg mot titeln, allt var klart för att Deportivo skulle kunna att dominera. De vann den hundrade Copa del Rey finalen 2002 mot Real Madrids galacticos. Två år senare lämnade de fortfarande ett avtryck på den stora scenen när de chockade de rådanade mästarna AC Milan genom att slå ut dem ur Champions League.
Det i sig självt var imponerande nog, men sättet som de vann på var otroligt. Det legendariska Milan-laget hade vunnit det första mötet i kvartsfinalen med 4-1 innan Deportivo lyckads vinna med 4-0. Den dagen gjorde Albert Luque mål för det lag som till slut skulle komma att förlora mot Porto i semifinalen. Det portugisiska laget tränades av den då okända Jose Mourinho. Följande säsonger tog turen slut för Deportivo och Luque. Deportivo omvandlades till ett mittenlag innan de relegerades 2011 och Luque gick till Newcastle.
Deportivo studsade tillbaka direkt efter relegeringen, tillintetgjorde allt det fina arbetet och flyttades ner igen. Deportivo studsade dock direkt tillbaka igen. Tre dåliga säsonger i La Liga följdes förra säsongen upp av en relegering igen. Deportivo vill ta sig tillbaka till fotbollens finrum, och det spanska laget är fjärdehandsfavoriter till oddsen 9.00 för att vinna titeln i La Liga 2. Många fans har åtminstone tillräckligt färska minnen om framgång för att hålla dem sällskap i andradivisionen.